Hoe vind je geschikte influencers voor jouw bedrijf?

In Nederland zijn er meer dan 7 400 000 Instagram gebruikers. Hoe vind je de geschikte influencers die jouw sales verhogen?

In deze post geven wij jou inzicht in hoe jij geschikte influencers kan vinden, leer je begrijpen waarom een bepaalde influencer bij jouw bedrijf past en geven we een aantal handige do’s en don’ts voor influencer marketing.👇🏼

1. Hoe vind je geschikte influencers voor jouw bedrijf?

Het liefste wil je influencers vinden die zelf graag met jouw merk willen werken – idealiter gebruiken zij jouw producten al en zijn ze al bereid om deze aan te bevelen aan hun volgers.

Daarom is het een goede eerste zet om een kijkje te nemen op jouw eigen sociale media kanalen. Misschien zijn er influencers die jouw product al eens hebben aangeprezen of in hun story hebben genoemd?

Wanneer je influencers vindt die fan zijn van jouw bedrijf, koester ze! Reageer met een ♡ of een leuk berichtje wanneer ze jouw bedrijf noemen/taggen, om zo een relatie op te bouwen. Je kan ze ook een pakketje met producten sturen of een andere leuke verrassing voor ze regelen – grote kans dat ze dit uit zichzelf op hun sociale media delen!

eleriinsild x Kira instagram campagne via Promoty met micro-influencer.

Natuurlijk is het ook belangrijk om onderzoek te doen naar hashtags die in relatie staan met het bedrijf en de doelgroep. Bij het zoeken van influencers voor een lokaal merk, kan je op Instagram een op locatie gebaseerde zoekopdracht doen.

Het is ook mogelijk om inspiratie op te doen op accounts van concurrenten. Het spreekt voor zich dat je geen influencers moet stelen of campagne ideeën moet kopiëren van andere merken – maar het kan je wel degelijk helpen om inspiratie op te doen of om nieuwe mensen te vinden om mee in gesprek te komen.

Wanneer je geschikte influencers hebt gevonden, kan je daarnaast gebruik maken van de ‘vergelijkbare accounts’ functie op Instagram

Over het algemeen is het handmatig zoeken van influencer erg tijdrovend – bij het opzetten van Promoty, kostte het ons bijvoorbeeld meer dan 40 uur om 100 geschikte influencers te vinden! Dit is dan ook meteen de reden waarom wij Promoty gecreëerd hebben 😛

Door gebruik te maken van een influencer marketing platform, kan je:

  • Influencers filteren gebaseerd op hun leeftijd, geslacht, aantal volgers, engagement rate, en andere criteria door te gebruiken van onze influencer discovery.
  • Hun volgers demografie zien (leeftijd, geslacht, locatie, etc.), dus zorg ervoor dat hun volgers een match is met jouw doelgroep;
  • Influencers vinden die met jou willen werken – zodat de samenwerking oprecht is en resultaten opbrengt;
  • Alle samenwerkingen, campagnes en content op een plek beheren;
  • Je hoeft niet handmatig contracten op te zetten en uit te betalen dat wordt automatisch gedaan!

Via Promoty is het mogelijk om binnen enkele minuten een campagne te starten (helemaal gratis!) en geschikte influencers melden zich dan aan voor de bedrijfscampagne 👉🏼  Lees ook: Wat is Promoty en hoe werkt het?

2. Hoe kies je de juiste influencers?

2.1. Hun verhaal en waarden

Eén ding is zeker: de zoektocht naar de perfecte influencer valt niet op cijfertjes alleen te baseren. Om te beginnen, open je het profiel van de influencer en besluit je aan de hand van de content of de influencer bij jouw bedrijf past of niet.

Aangezien de meeste influencers meerdere aspecten van hun leven op sociale media laten zien, kan je bij een product-campagne het beste kijken naar het totale plaatje van de influencer. Duik in de bestaande posts van een influencer. Heeft diegene bijvoorbeeld al eens het belang van clean eten benadrukt of iets gedeeld over een eco-vriendelijke levensstijl, dan past hij/zij waarschijnlijk goed bij een campagne voor een ecologisch product.

Vragen die jij jezelf kan stellen:

  • Heeft de influencer al eerder interesse getoond in onderwerpen die belangrijk zijn voor het bedrijf?
  • Welke levensstijl promoot de influencer?
  • Welke waarden draagt de influencer uit?
  • Zou jij deze persoon jouw bedrijf willen laten representeren?

Op Promoty voegen influencers een korte motivatie toe wanneer zij zich aanmelden voor een campagne. Hierin leggen zij uit waarom zij specifiek met deze campagne mee willen doen – dit ondersteunt bedrijven vaak bij de beslissing of een influencer bij hun bedrijf past.

2.2. De kwaliteit van de content

Hoe belangrijk de kwaliteit van een foto is, hangt voornamelijk af van of het bedrijf alleen wil dat de influencer op zijn/haar persoonlijke account post of dat zij de gecreëerde content eventueel op hun eigen sociale media kanalen wil delen.

Het merendeel van de influencer heeft een duidelijke visuele (huis)stijl. Wanneer de eerder geplaatste foto’s bijvoorbeeld allemaal gemaakt zijn met een telefoon en donker en licht korrelig zijn, kan je niet verwachten dat de beelden voor de samenwerking wel lichte kleuren bevatten en van hoge kwaliteit zijn. Als het bedrijf foto’s in een bepaalde stijl verwacht, hoort dit in de omschrijving van de campagne te staan.

2.3 Eerdere samenwerkingen

Het is daarnaast van belang om eerdere posts van samenwerkingen te analyseren: zijn deze persoonlijk, authentiek en informatief genoeg? Zijn de reacties onder de posts nuttig en geïnteresseerd of eerder negatief?

Hoe minder gesponsorde posts een influencer op zijn/haar profiel heeft, hoe voorzichtigers hij/zij hoogstwaarschijnlijk is bij het kiezen van partners om mee samen te werken en hoe meer authentieke content jij kan verwachten.

Check ook of een influencer al eerder samen heeft gewerkt met een concurrerend bedrijf. In dat geval is de influencer misschien niet de beste keuze aangezien het afwisselend aanprijzen van twee concurrerende bedrijven als onoprecht gezien kan worden en de indruk kan wekken dat een influencer de samenwerkingen alleen voor het geld doet.

2.4 Instagram statistieken

Bij het kiezen van de perfecte influencer, is het aantal volgers zeker niet de belangrijkste graadmeter. Het aantal volgers laat bijvoorbeeld niet zien hoeveel mensen de posts van de influencer echt zien – dat is waar het bereik voor is. Om het bereik van een influencer te bepalen, gebruik je een influencer marketing platform of vraag je de influencer om screenshots van de statistieken van eerdere posts.

Een van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de waarde van een influencer is de engagement rate: het percentage van de influencers volgers die de posts liken, reageren of opslaan. Een hoge engagement rate betekent dat de volgers van de influencer oprecht geïnteresseerd zijn in hen en actief interactief zijn.

Hierbij moet je wel in gedachten houden dat over het algemeen geldt: hoe hoger het aantal volgers, hoe lager de engagement rate meestal ligt – voor grote influencers is een engagement rate van 3-5% vrij normaal. Dat is waarom wij bedrijven altijd aanraden om ook met micro-influencers samen te werken.

Een goede manier om de prijs van de influencer te evalueren (en daarmee het succes van een campagne) is CPE (Cost Per Engagement). Bij de meeste campagnes op de Estlandse markt ligt dit tussen €0,05 en €0,10. Voor giveaways en erg aantrekkelijke campagnes kan dit zelfs minder zijn.

2.5. Kwaliteit van de volgers

Hoe weet je of de volgers van een influencer ‘echt’ zijn? Het makkelijkste is om de volgerslijst van de influencer te openen: al er er honderden lege profielen met buitenlandse namen zijn, is dit natuurlijk verdacht. Het is ook de moeite waard om een korte blik op de reacties te werpen: zijn deze authentiek of eerder comments van bots zoals “Cool posts, check out my profile”.

Het herkennen van gekochte volgers is een probleem waar wij veel aandacht aan schenken bij Promoty. Momenteel is het Promoty algoritme al voor een groot deel in staat om neppe volgers te identificeren en worden deze met een rood uitroepteken aangegeven op het platform. Binnenkort lanceren wij nieuwe functies die neppe volgers, bots, engagement groepen en andere verdachte activiteiten kan detecteren.

Daarnaast kan je de specificaties van de volgers checken: locatie, leeftijd en geslacht. Voor lokale bedrijven is het vooral interessant om te kijken welk gedeelte van de influencers’ volgers zich in het land of de stad bevindt waar zij opereren. Als Nederlands bedrijf is het bijvoorbeeld belangrijk dat het grootste gedeelte van de influencers volgers zich in Nederland bevinden.

Een manier om een beeld te krijgen van de volgers’ specificaties is door de influencer te vragen een screenshot te maken (onder het kopje ‘doelgroep’). Een andere optie is het gebruiken van een influencer marketing platform (zoals Promoty), die de correcte data direct van instagram verkrijgt. 👇🏼

 influencer marketing platform - audience view, followers' demographics, followers statistics, gender, age, location

3. Hoe evalueer je verkregen content?

In het algemeen kan de content aan de hand van drie aspecten beoordeeld worden: het beeld, het onderschrift en de statistieken.

3.1. Beeld

Wat maakt goed beeld? Hier zijn alweer geen absolute regels voor 🙂.  Veel marketeers hebben liever foto’s waarin het product op een ‘natuurlijke’ wijze gebruikt wordt of geplaatst is, dan geposeerde ‘ik en het product’ foto’s. Daarnaast is het goed om te onthouden dat foto’s met een menselijk gezicht vaak meer emotie oproepen en daardoor betere resultaten kunnen opleveren.

Het voordeel van influencer marketing platformen is dat zij vaak (in ieder geval bij Promoty) en optie hebben om feedback te geven aan de influencers voordat zij iets posten. Wanneer de omschrijving van de campagne specifieke vereisten heeft (zoals: het product moet in het beeld te zien zijn, de influencer moet op de foto staan, de foto moet lichte kleuren bevatten etc.), dan moet de content hier natuurlijk aan voldoen. Wanneer de content niet voldoet, heeft het de merk het recht om veranderingen aan te vragen.

3.2. Het onderschrift van de foto

Het is nog veel lastiger om specifieke regels voor het onderschrift van een foto op te stellen – in de meeste gevallen is het aan te raden om zo persoonlijk en vertellend mogelijk te zijn, maar in sommige gevallen werkt algemene marketing tekst ook goed. De sleutel tot succes ligt hier bij het juist identificeren van de boodschap die het bedrijf met de campagne wil overbrengen en het daarnaast in staat zijn om dit te vertalen naar de influencer in de omschrijving van de campagne.

3.3 Statistieken

Na acceptatie van de post, kan deze gepost worden op sociale media en geëvalueerd worden op basis van de resultaten: het aantal likes en reacties, het bereik en de kosten per engagement. Op Promoty hebben wij een kopje ‘performance’ waar wij de resultaten van een specifieke post meten en afwegen tegen de gemiddelde resultaten van de influencers’ post – hierdoor is het gemakkelijk te zien of de volgers van de influencer passen bij het bedrijf.

Om statistieken te verzamelen, kan je een influencer vragen een screenshot te maken en te versturen, een influencer marketing platform gebruiken of gebruik maken van Paid Partnerships op Instagram.

Meer over dit onderwerp