Tegenwoordig lijkt influencer zijn voor velen het ideale beroep. Het ziet er namelijk makkelijk uit voor mensen die alleen het topje van de ijsberg zien – gewoon af en toe wat foto’s / video’s posten, en hier gratis producten voor krijgen van allerlei merken.
Dat lijkt een leuke hobby, toch? Wat veel mensen niet zien is het harde werk dat content creators verrichten om hun profiel op te bouwen – het werkt net zoals ieder ander bedrijf: het kost veel tijd, moeite en moet serieus genomen worden. Dus als jij er klaar voor bent jouw eigen bedrijf op te bouwen, delen we graag onze adviezen om jou te helpen met de vraag “hoe word je influencer?”
1. Vind jouw niche
De eerste stap die de basis gaat zijn van jouw carrière als influencer is het vinden van jouw niche en jouw daarop gebaseerde doelgroep. Waarschijnlijk heb je dit al zo ongeveer overal gezien en het klinkt misschien net zo cliché als “drink veel water om gezonder te zijn” wat ook overal wordt gezegd, maar het is echt nodig en het zal je erg helpen.
Jouw niche zou gerelateerd kunnen zijn aan mode, DIY, moederschap, fitness, koken, enzovoort. Het is een goed idee om jouw niche te specificeren, waarmee wordt bedoeld dat als je mode gerelateerde content wil maken, beperk het tot een bepaalde stijl: zoals streetwear, tweedehands kleding, vintage, etc. Dit zal je helpen om volgers te bereiken die oprecht geïnteresseerd zijn in jouw content en enthousiast zijn over nieuwe posts, omdat hun interesse ligt bij het exacte thema waar jij over post.
Het beste is natuurlijk wanneer je een niche kan vinden die (nog) niet zo populair is. Als je begint in een niche waar veel competitie is, zal het lastig zijn om op te vallen naast de grote influencers. Probeer daarom compleet jezelf te blijven en kopieer of imiteer niemand! Op Promoty hebben we gezien dat content creators die het meest authentiek en ‘echt’ zijn, daadwerkelijk het snelst groeien!
Met jouw niche in gedachten bedenk jij welke doelgroep je wilt bereiken – leeftijd, geslacht, locatie, hun interesses, etc. Hoe specifieker je dit doet des te makkelijker het zal zijn om het juiste publiek te bereiken!
2. Kies een platform
De tweede stap is om een platform te kiezen met jouw specifieke skills in gedachten:
- als je het leuk vind om foto’s (en video’s) te nemen en ze te bewerken, is Instagram een goede plek voor jou;
- als je het leuk vind om video’s te maken, nieuwe dingen te proberen als het gaat om effecten of praten tegen een camera, kies dan voor Youtube of TikTok;
- is schrijven echt je ding? – dan is Twitter of een blog misschien iets voor jou;
- ben je niet zo goed in schrijven, maar is het voeren van gesprekken wel jouw ding? – dan zou je kunnen denken aan het beginnen van je eigen podcast.
Het is het slimst om tenminste twee platformen te kiezen – als je jouw bedrijf bouwt op één platform loop jij, in een worst case scenario, het risico om alles te verliezen. Denk hierbij aan faillissement (we weten allemaal wat er gebeurd is met Vine) of het kwijtraken van toegang tot jouw account. Je kan bijvoorbeeld een website of een LinkedIn account gebruiken als aanvullend platform voor jouw bedrijf. Sommige influencers op Instagram maken ook gebruik van een back-up account.
Als je al bent begonnen met jouw nieuwe carrière, maar het gaat nog niet zo goed, dan kan je jezelf afvragen of je wel het juiste platform hebt gekozen. Omdat Promoty momenteel gefocust is op Instagram, zullen we in dit artikel voornamelijk praten over Instagram.
3. Maak je profiel gereed
De volgende stap is om wat veranderingen aan te brengen op het profiel dat je wilt verbeteren (of zet een geheel nieuw profiel op). Dus, waar moet je vooral op moet letten?
• Profielfoto / omslagfoto. Jouw profielfoto is namelijk dat wat mensen aantrekt om op jouw naam te klikken als ze jouw comment ergens zien, dus zorg dat deze er leuk uit ziet. Als je actief bent op een platform waar een omslagfoto nodig is, neem de look daarvan dan ook mee – kijk of de profielfoto en de omslagfoto er samen goed uitzien!
• Informatieve bio. In de bio / “about me” sectie kun je benoemen wat de focus van jouw content is en waar je gevestigd bent, voeg eventueel ook nog iets spontaans toe wat jouw persoonlijkheid goed weergeeft! Wat kunnen mensen verwachten als ze jou volgen?
• Mooie, samenhangende feed. Als je al wat posts hebt op jouw account, zorg dan dat deze er gezamenlijk aantrekkelijk uitzien – passen ze goed bij de niche die je hebt gekozen? Zijn ze een goede reflectie van het beeld dat je wilt uitstralen naar anderen? Lijkt het alsof je tijd en moeite in de foto’s hebt gestoken? Mensen besluiten vaak om iemand te volgen op basis van hoe aantrekkelijk hun feed is.
• Contact informatie. Op Instagram raden we influencers aan om een creator account op te zetten. Dit geeft je namelijk enkele essentiële features, zoals “growth insights” en het toevoegen van knoppen waarmee mensen jou meteen kunnen contacteren. Het is vrij noodzakelijk om contactgegevens toe te voegen (email, website, andere sociale media accounts, etc.) aan jouw bio – op die manier is het gemakkelijker voor anderen (inclusief merken) om jou te allen tijde te kunnen bereiken!
4. Wees sociaal
Het heet niet voor niets SOCIALE media! Als je wilt dat mensen jouw content vinden en socializen met jou en jouw volgers, moet je hier moeite voor doen en eerst zelf gesprekken aangaan!
Dit kun je doen op het profiel van anderen – like en reageer op hun posts, beantwoord vragen op hun stories. Op die manier ben je niet alleen zichtbaar en bereik je nieuwe volgers, maar support je ook je eigen community!
Het liken en reageren op posts van anderen is één ding, maar misschien nog wel belangrijker is engagement met jouw huidige volgers. Als zij de tijd nemen om bezig te zijn met jouw content, vind dan ook de tijd om hier zelf iets mee te doen! Stel vragen in jouw captions en stories, like en reageer op hun comments, zorg dat je leuk en consistent antwoordt op DMs, etc. Dit laat jouw fans zien dat ze iets voor jou betekenen en dat je hen waardeert.
Echter, als je merkt dat jouw volgers niet echt interactief bezig zijn met jouw content, kijk dan wat hiervoor de reden kan zijn – kan het liggen aan de kwaliteit van jouw foto’s? Misschien kun je eens proberen wat vragen te stellen in je captions? Misschien post je te vaak? Of lijken de posts te veel op elkaar? Zie volgers als klanten – wat willen zij zien, horen of leren? Probeer wat veranderingen door te voeren en geef niet op!
5. Stress niet te veel over de cijfers
Dit is belangrijk om te onthouden: geef niet teveel om het aantal volgers. Je hebt geen enorm aantal volgers nodig om succesvol te zijn. Het is veel slimmer om te starten met een kleine fanbase die oprecht geïnteresseerd is in jouw content, die jouw lange captions helemaal lezen, nieuwe posts liken, de polls op jouw stories beantwoorden – dat zijn de volgers die er toe doen.
Laten we het uitleggen met cijfers:
- je hebt 10.000 volgers, maar jouw engagement rate (ER) is 15%, wat betekent dat je ongeveer 1500 volgers hebt die jouw posts regelmatig liken en erop reageren;
- je hebt 5000 volgers, maar jouw ER is 30%, dus in dat geval heb je ook 1500 actieve volgers.
Dit laat duidelijk zien dat je een dubbel aantal volgers kan hebben, maar als ze er eigenlijk alleen maar staan en jouw posts negeren, heb je ze dan echt nodig?
Trouwens! Doordat micro-influencers vaak een relatief hoge engagement rate hebben, plus een betere band met hun volgers, kijken bedrijven steeds meer naar de kleinere influencers! (Lees hier meer over waarom merken voorkeur geven aan micro-influencers).
Onthoud daarom dat je niet zomaar elke volger wilt puur om het nummer te zien stijgen – wees langzaam en consistent, neem de tijd om jouw perfecte matches te vinden. Het zal zeker lonen! Jouw werk is om mensen te beïnvloeden, dus vindt mensen die door jou beïnvloed willen worden!
6. Wees consistent
Eerlijk en open zijn en engagen met andere accounts zijn niet de enige belangrijke onderdelen voor het groeien van een account. Consistentie is waarschijnlijk iets waar beginnende influencers vaak niet de nadruk op leggen. Het is belangrijk om jouw volgende posts te plannen, zodat je regelmatig content post en jouw volgers niet te laat “hangen”.
Een kleine hack hierin is om een structuur te maken voor jezelf: welke soort content zou je op welke dag moeten delen? – bijvoorbeeld: als fitness influencer zou je op maandag iets motiverends kunnen delen, op woensdag wat oefeningen kunnen uitleggen en op zaterdag een gezond recept kunnen delen. Dit helpt om jouw content gevarieerd te houden en stimuleert je tegelijkertijd om nieuwe ideeën voor leuke posts te bedenken. De succesvolste influencers, ongeacht hun aantal volgers, hebben strikte content schema’s!
Neem bijvoorbeeld onze Head of Campaigns @annirahula. Ze vertelde ons dat ze hele lange tijd 7k volgers had, maar toen ze voor zichzelf een plan maakte en regelmatig begon te posten, behaalde ze de 10k in een paar maanden.
7. Verbeter jouw content
Wanneer je het hebt over de content die je wilt posten, zorg dan vooral ook dat deze van hoge kwaliteit is! Kwaliteitsfoto’s met goede editing (dit mag simpel zijn) zien er aantrekkelijk uit en laten zien dat je weet wat je aan het doen bent. Als je jouw werk professioneel doet, zullen mensen geïnteresseerd blijven en blij zijn wanneer ze nieuwe content van je zien!
Kwaliteit betekent niet dat jouw foto’s genomen moeten worden met een professionele camera door een fotograaf, het betekent simpelweg dat je de lens van je camera (telefoon is prima) schoon houdt dat je aandacht schenkt aan de achtergrond en belichting, de horizon recht is en dat er een kleine kleurcorrectie plaatsvindt aan het einde.
Hier zijn wat apps die influencers op Promoty gebruiken voor hun content:
- Lightroom – verreweg de meest populaire foto editing tool bij Promoty gebruikers, je kan online gratis presets zoeken (of onze Promoty Presets gebruiken) of leren over kleurcorrectie op Youtube!
- VSCO – heeft ook hele goede features en een redelijk aantal filters om uit te kiezen.
- Snapseed – heeft brushes die je kunt gebruiken om bepaalde delen van een foto bijv. blurry/lichter/donkerder te maken, of om saturation toe te voegen of weg te halen.
- Unfold / Canva – goede apps om jouw stories unieker te maken.
- Snapchat – heeft coole filters die content creators vaak gebruiken voor hun IG stories of zelfs voor reels.
Foto’s van hoge kwaliteit zonder dat er een idee achter de content schuilt kunnen vrij zinloos zijn, daarom is het belangrijk om ook aandacht te geven aan het verhaal van de content die je post: elke post zou inspirerend, leerzaam of vermakelijk moeten zijn. Je kunt aanbevelingen van jouw favoriete producten delen, of handige tips & tricks, interessante stories, jouw levenslessen, etc. (alles met betrekking tot jouw niche en stijl). Denk nogmaals aan jouw doelgroep en waarom ze jou moeten volgen, wat heb je hen te bieden?
Tijd voor jouw eerste samenwerkingen met merken!
Wanneer je alle bovenstaande tips en tricks onder de knie hebt, je een kleine volgers base hebt opgebouwd en jouw engagement rate hoog genoeg is, kun je proberen in contact te komen met kleine merken waarvan je denkt dat ze interesse zouden hebben in een samenwerking met jou!
Er is geen “magic number” voor het aantal volgers of bereik dat je moet hebben – Als jouw normen en waarden perfect overeenkomen met die van een merk, heb je misschien niet eens 1000 volgers nodig om te beginnen. Onthoud wel: als beginner moet je jezelf eerst bewijzen. Begin met het doen van product samenwerkingen, werk met kleinere, lokale winkeltjes in plaats van grote internationale retailers. – op die manier kun je in de toekomst laten zien hoe goed je bent aan grotere merken.
Onthoudt daarnaast altijd dat het belangrijk is om alleen te werken met merken wiens producten / services je echt leuk vindt en gebruikt – wees oprecht! Het aantal merk deals of samenwerking posts bepaalt niet hoe goed jij bent als influencer! Wij zouden het tegenovergestelde zeggen: hoe nauwkeuriger jij je partners kiest, hoe minder samenwerkingen je hebt en des te waardevoller de content is die je deelt (jouw eigen aanbevelingen, eerlijke mening, persoonlijke verhalen). Hierdoor kom je betrouwbaarder over en dit vergroot de waarde van elke samenwerking.
Als je het niet ziet zitten om zelf merken te benaderen, meld je dan aan als influencer op Promoty en wacht tot je een leuke campagne voorbij ziet komen!
Kortom, influencer zijn, betekent niet simpelweg content posten wanneer je daar zin in hebt of uit het niets producten ontvangen van merken. Het is geen eenvoudige hobby, maar een fulltime baan zoals elke andere: het bouwen van een bedrijf, een strategie en visie hebben, veel vooruitdenken, en een doel hebben. Wees toegewijd aan wat je doet en verwacht niet dat je in een paar dagen een succesvolle content creator wordt We wensen je veel succes en plezier met influencer worden! ♡
Download de app om te starten: