Een succesvolle influencer marketing campagne begint bij een goed doordachte influencer marketing strategie. Om het voor jou makkelijker te maken, hebben we hebben 15 vragen op een rijtje gezet die je jezelf en je collega’s moet stellen voordat je met influencer marketing begint. Aan het einde van het artikel vind je ook een werkblad dat je kunt downloaden en als leidraad kunt gebruiken bij het plannen van jouw influencer marketing strategie!

Vragen voor jouw influencer marketing strategie:
1. Wie ben jij?
Om te beginnen, is het belangrijk om te weten wie je bent – niet jij als persoon, maar jij als bedrijf. Als dit onduidelijk geformuleerd is, zullen klanten en influencers het ook niet weten. Formuleer daarom een antwoord in één zin en test het uit op jouw team en klanten. Wanneer zij het antwoord begrijpen, zit jij op de goede weg.
2. Wat voor product of dienst bied jij aan?
Wat is de waarde die je wilt creëren? Als de kern en waarde van het product of dienst niet duidelijk is, zullen influencers niet in staat zijn om de boodschap over te brengen aan anderen.
3. Waarom zou iemand jouw product of dienst moeten gebruiken?
Wat voor waarde biedt het product of dienst? Welk probleem lost het op? Deze vragen valideren of jouw verwachtingen over het product of dienst echt kloppen. Het is daarnaast ook een belangrijk verkoopargument voor de influencer die zij eventueel kunnen communiceren naar hun volgers.
4. Wist je dat..
De sleutel tot succesvolle communicatie is om ervoor te zorgen dat alle medewerkers in jouw team weten wat je doet en wat voor waarde jij creëert voor klanten. Wanneer jouw gehele team goed antwoord weet te geven op de volgende vragen, kun je verder.

5. Wie zijn onze klanten?
Probeer de doelgroep van jouw bedrijf in één zin te definiëren. Denk bij het definiëren van de doelgroep aan de locatie, leeftijd, geslacht, interesses of een probleem dat het product of dienst oplost. Hoe nauwkeuriger je de doelgroep kunt definiëren, hoe gemakkelijker het voor jou zal zijn om te begrijpen welke influencer je moet uitkiezen om het gewenste doel te behalen
Voorbeeld doelgroep: Vrouwen van 24-35 jaar in Amsterdam die willen leren dansen.
6. Weten onze klanten wie we zijn en wat we doen?
Nu is het tijd om de klanten dezelfde vragen te stellen. Hebben ze goed begrepen wat het bedrijf doet en wat voor waarde het probeert te creëren?

7. Zijn onze klanten tevreden met het product of de dienst die wij aanbieden?
Kijk of het product of de dienst geschikt is om mee te adverteren, aangezien een van de doelen van influencer marketing het bevorderen van mond-tot-mond marketing is. Je kunt bijvoorbeeld NPS (net promoter score) gebruiken om de klanttevredenheid te meten. Ligt dit boven de 30? Dan kun je waarschijnlijk beginnen met influencer marketing!
Planning voor influencer marketing:
8. Wat is het doel van de campagne?
Voordat je de campagne opzet, moet je eerst goed nadenken over het doel van de campagne. Is het doel om meer zichtbaar te zijn als merk? Het verhogen van de verkoop van een specifiek product? Het verkrijgen van content voor social media kanalen? Het genereren van nieuwe volgers? Het verhogen van het aantal bezoeken aan jouw (online) winkel?
De structuur van de campagne en de selectie van influencers, evenals het meten van de resultaten zal ervan afhangen. Vervolgens ga je kijken naar de belangrijkste KPI’s (key performance indicator) voor het bedrijf en stel je de doelen die je met de campagne wilt bereiken. Houd in gedachten dat de meeste campagnes slechts op één indicator focussen. Als je probeert om de verkoop van jouw online winkel, de naamsbekendheid, maar ook het aantal Instagram-volgers in één campagne te verhogen, zullen alle resultaten waarschijnlijk laag blijven.

9. Op welke social media kanalen moet je zichtbaar zijn?
Jouw keuze moet gebaseerd zijn op de doelgroep die werd gedefinieerd bij vraag 5. Wat zijn de kanalen die jouw klanten het meest gebruiken? Is het Instagram, LinkedIn, TikTok of iets anders?
10. Hoe kies je de juiste influencers?
Voordat je de juiste influencers selecteert, is het verstandig om eerst de criteria te bepalen die je gaat gebruiken om de profielen van de influencers te beoordelen. Kijk hierbij altijd naar de engagement rate, de geschiktheid van hun volgers (in hoeverre komt hun aanhang overeen met jouw doelgroep), de interesses en waarden van de influencer (hebben ze eerder gesproken over onderwerpen die gerelateerd zijn aan jouw merk), en de kwaliteit van hun foto’s en captions.
👉🏼 Lees meer hierover: Hoe vind je influencers?
11. Waar vind je goede influencers?
Je eigen klantenbestand – Je kunt kijken of er toevallig influencers onder jouw bestaande klanten zijn. Het is dan helemaal de moeite waard om met hen samen te werken, vooral als ze al super fan zijn van jouw merk! De influencers zijn dan namelijk al bekend met het merk, waardoor de samenwerking ook authentieker is en betere resultaten zal opleveren.
Instagram – Het vinden van geschikte influencers via Instagram kan veel tijd in beslag nemen. Wil je het toch proberen? Zoek dan op locaties en hashtags, bekijk de Explore Page en gebruik ook de “Suggested for you” functie om zo een geschikte influencer te vinden.
Promoty – Via de app kun je je campagne opzetten en influencers vinden die al fan zijn van jouw merk. Hier vind je gedetailleerde instructies over hoe Promoty werkt. Wanneer je een geschikte influencer hebt gevonden en het eens bent over de voorwaarden, kun je de samenwerking starten.
12. Hoe vaak moeten influencers content creëren?
Dit hangt voornamelijk af van de social media kanaal en hoe vaak een influencer normaliter post. Hoe meer content de influencer creëert, hoe meer gesponsorde posts er kunnen zijn. Om ervoor te zorgen dat de samenwerking een authentiek effect heeft en de volgers meer aanknopingspunten hebben, raden we aan om meerdere samenwerkings posts te doen, waarbij je minimaal eens per kwartaal dezelfde influencer gebruikt.
13. Wat voor content kun je verwachten van influencers?
Hoewel het altijd nodig is om de creatieve vrijheid aan de influencer te laten, is het handig om voldoende achtergrondinformatie te geven en het doel van de campagne uit te leggen, zodat zij een “call to action” kunnen creëren.
Onder DOs & DON’Ts kun je in details beschrijven in wat voor context het product op de foto moet staan. Bijvoorbeeld, of de influencer zelf in beeld moet zijn, in welke tinten de content moet zijn, etc. Als het voor een merk belangrijker is om te verwijzen naar een specifiek kenmerk (milieuvriendelijkheid, herkomst, etc.) moet dit ook in de briefing vermeld worden.

14. Wat is een goed budget voor influencer marketing?
Ga voor jezelf na hoeveel jij bereid bent om maandelijks te investeren in influencer marketing. Op basis daarvan kun je plannen met hoeveel influencers je wilt samenwerken en hoeveel posts en stories je van hen verwacht.
Er zijn geen duidelijke regels voor het berekenen van de juiste prijs van een post. Er is wel een algemene formule die soms gebruikt kan worden: Influencer fee = het aantal volgers x gemiddelde engagement x 0,20€
Bijvoorbeeld, een influencer met 10.000 volgers en een engagement van 5%, heeft 500 actieve volgers – dus de prijs van de post zou 100€ kunnen zijn. Maar het wordt natuurlijk ook beïnvloed door de kwaliteit van de foto’s van de influencer, hoe vaak je samenwerkt met de influencer en vele andere factoren.
15. Hoe vaak moet je de resultaten meten?
Aangezien consumenten gemiddeld 7 tot 8 contactmomenten nodig hebben om een aankoopbeslissing te nemen, kan het zijn dat de eerste post niet meteen resultaat oplevert. Daarom is het verstandiger om de resultaten over een wat langere periode te meten. Bijvoorbeeld na een maand of zelfs na een kwartaal.

Daarna begint het continu meten en optimaliseren, waarbij je de influencers die geen resultaten opleveren kunt laten vallen en kunt blijven werken met de influencers wiens content wel succesvol voor je was. Behandel je team van influencers als een sportteam waar iedereen voor resultaten moet zorgen.