Wat zijn micro-influencers?

De groei van influencer marketing gaat extreem snel: volgens Business Insider werd er in 2020 $8 miljard geïnvesteerd in influencer marketing, in 2022 zal dit $15 miljard zijn. What happens next?

Als we kijken naar sociale media en online marketing trends, is de verwachting dat influencer marketing een belangrijk onderdeel zal blijven van de marketingstrategie van bedrijven:

 •  30% van alle internetgebruikers maakt momenteel gebruik van Adblock. Door het snel stijgende aantal gebruikers, daalt de effectiviteit van banner en display advertising.

 •  Het gebruik van sociale media blijft groeien. Naast berichtgeving en het delen van foto’s, beïnvloedt sociale media ook ons aankoopgedrag: studies wijzen aan dat 70%-80% van de consumenten eerst onderzoek doet via sociale media voordat zij een aankoop doen.

 •  Facebook en Instagram zijn beide bezig om mensen meer posts van hun vrienden en minder posts van bedrijven te laten zien. Een verandering in het algoritme van Facebook een aantal jaar geleden laat zien dat het kosteloze bereik voor bedrijven eventueel zelfs compleet zal verdwijnen.

Hoe hoger de prijzen van reguliere digitale media kanalen (inclusief sociale media), hoe meer redenen er zijn om te investeren in influencers. Hoewel de absolute rentabiliteit van influencer marketing niet vastgesteld kan worden, laat een studie uitgevoerd door Tomson zien dat elke in euro geïnvesteerd in influencer marketing 6,5x terug kan komen – de positieve impact op het brand imago nog achterwege gelaten!

Als het gaat om het kiezen van de juiste influencer om mee samen te werken, is het goed om je niet blind te staren op het aantal volgers. Influencers met een lager aantal volgers (vaak micro-influencers genoemd) zorgen vaak voor betere resultaten dan bekende influencers met miljoenen volgers.

Het idee van de efficiëntie van micro-influencers, in vergelijking met grotere influencers, kan in het begin verwarrend zijn. Waarom zou je met iemand samen werken die een kleiner volgers aantal heeft?

 

1. Micro-influencers zijn betrouwbaar

Micro-influencers zijn niet beroemd. Ze creëren hun eigen content en delen kleine stukjes van hun leven. Meestal krijgen zij niet betaald voor hun posts. Ze hebben ups en downs, hebben allemaal hun eigen problemen en onzekerheden. Het zijn mensen net zoals jij en ik. Bovendien vinden ze het leuk om met hun volgers te chatten,  om comments te beantwoorden en een echte connectie met hun volgers op te bouwen. 

Het zijn mensen die als vrienden voelen, waarmee de volger zich kan identificeren: daarom vertrouwen volgers de micro-influencer (zelfs als het gaat om commerciële berichten) meer dan grotere, bekendere Instagrammers. 

2. Micro-influencers hebben meer engagement

Micro-influencers hebben volgers met vergelijkbare interesses, normen en waarden. Dit zorgt voor een samenhangende community waarin hun volgers eerder geneigd zijn om hun mening actief te delen en mee te praten. Om deze reden hebben creators met een kleiner publiek een 60% hogere engagement rate in vergelijking met grote influencers.

Door de hogere engagement rate, worden de posts van micro-influencers gunstiger gepositioneerd binnen het Instagram algoritme en bereiken ze een groter gedeelte van hun volgers. Hierdoor is de mogelijke reikwijdte van een post van een influencer met 100K volgers en die van honderd (goedgekozen) micro-influencers met allemaal 1k volgers even groot, maar de engagement en daarmee het daadwerkelijke bereik hoger.

Uiteindelijk, wanneer een product of merk (via influencer marketing) een bepaalde status heeft gekregen, zullen andere influencers vrijwillig het product via instagram delen. Het is dus een vermenigvuldiging systeem waarvan de vruchten lang geplukt kunnen worden.

3. Hogere return on investment

Terwijl grote Instagram bekendheden duizenden euro’s kunnen vragen voor een enkele post, vragen micro-influencers een significant lager bedrag en leveren meestal betere campagne resultaten. Het is zaak om de grootste fans van jouw bedrijf te vinden. Fans die jouw product al gebruiken en het graag willen aanbevelen aan hun volgers. Zij zijn vaak bereid om mee te doen aan een campagne voor een lagere vergoeding of voor producten alleen.

Bovendien stoppen sommige ambitieuze micro-influencers veel meer moeite in het creëren van content dan meer ervaren influencers, simpelweg om zichzelf te bewijzen en met het bedrijf te kunnen blijven samenwerken. Je kan dus aanzienlijk betere content krijgen voor minder. Dit is natuurlijk geen vaste regel – wij raden altijd sterk aan om de posts van de influencers te controleren op de kwaliteit van de beelden en de beschrijvingen.

Hebben we case studies om het te bewijzen?

Yes. zeker weten! Bijvoorbeeld: het Finse bedrijf Halva deed een product campagne met 99 micro-influencers. Het hoofddoel van de campagne was om hun zichtbaarheid op instagram te optimaliseren en meer volgers voor het Instagram kanaal van hun bedrijf te genereren.

Halva heeft hiermee 380 000+ mensen bereikt en +6852 nieuwe volgers op instagram verkregen. Aangezien de influencers alleen een product ontvingen, was het budget voor de campagne €1014 (alleen Promoty’s tarief).

 

Halva’s Kingis Product Launch

Doel: Interactie met influencers om meer zichtbaarheid te creëren voor de lancering van Halva’s nieuwe product

Beloning: Product (doos met snoep)
Posts: 99
Bereik: 389 845
Likes: 28 826
Comments: 11 934
Budget: €1024
CPE: 0,02€

@halvakarkkiklubi : +3245
@candypeoplesuomi: +2607

 

In conclusie: in plaats van één post van een beroemde Instagrammer te kopen, probeer eens met kleinere influencers in jouw veld te werken. Op die manier bereik je meer mensen en creëer je meer interactie voor minder, wat resulteert in meer aandacht voor jouw bedrijf en meer nieuwe klanten.

Meer over dit onderwerp